Reseptejä: 


Tuoremehu variksenmarjasta eli kaarnikasta


1,5 litraa kaarnikoita (tuoreena tai pakastettuna)

1 litra vettä

15-20g sitruunamehua

hunajaa tai sokeria

Survo marjat. Lisää vesi ja sitruunamehu. Säilytä seosta viileässä viikon verran. Sekoita välillä. Siivilöi mehu siiviläkankaan läpi.  Makeuta mehu tipalla hunajaa tai hyppysellisellä sokeria. Kuori vaahto pois pinnalta ja pullota. Mehu säilyy viileässä.

Jo desin lasi kaarnikkatuoremehua aamuisin, antaa C-vitamiinipitoisuudellaan vastustuskykyä talveen. 

Kaarnikoita voi kerätä pitkälle syksyyn. 

 

 http://www.tiurahovi.fi/SIRA_Files/images/variksenmarja.jpg

 

Paistetut banaanit variksenmarjakastikkeessa
gluteeniton, maidoton, munaton

4 dl variksenmarjoja
2 dl fariinisokeria
3 rkl sitruunamehua
0,75 dl vettä
4 banaania

Jauha marjat tehosekoittajassa tai monitoimikoneessa. Laita marjat, sokeri ja vesi paistinpannuun. Kuori banaanit ja halkaise pitkittäin kahtia. Pirskota hieman sitruunamehua banaanien päälle. Laita banaanit paistinpannuun marjaseoksen joukkoon. Valele banaaneja silloin tällöin ja kypsennä marjaseoksessa 5-10 minuuttia. Siirrä banaanit varovasti tarjoiluastiaan ja kaada marjaseos päälle. Tarjoa kuumina jäätelön kanssa.

 


Tiesitkö että

Variksenmarja on hyvä ravintokuidun lähde, onhan siinä kuitua yli 5 mg/100 g. Marja sisältää C-vitamiinia 11 mg/100 g, eli kaksi kertaa enemmän kuin mustikka, puolukka ja karpalo.

Huom! Tunne marjat, joita keräät tai syöt. Linkistä löytyy tietoa myrkyllisistä marjoista.

https://www.luontoon.fi/marjastusjasienestys/myrkyllisetmarjat

 

Vastauksia Hiljaisuuden polun kysymyksiin:

Taulu nro 6

Luontoon heitetyt tumpit eivät maadu, sillä ne on tehty selluloosa-asetaatista. Se on muovia, jonka hajoaminen kestää vuosia. Tumppien sisältämät myrkyt kulkeutuvat mikromuovihiukkasten mukana vesistöihin ja maaperään sekä lopulta ravintoketjussa eläimiin ja ihmisiin.

Mieti jo retkelle lähtiessä, onko välttämätöntä pakata eväitä muovipussiin vai olisikko kestomuovinen eväslaatikko tai paperipussi kestävämpi vaihtoehto?

Kirppareilta tai kierrätyksestä löytyy runsaasti käyttökelpoisia retkeilyvarusteita. Laita myös omat tarpeettomat ja hyväkuntoiset retkikamppeesi kiertoon! 

 

Taulu nro 13 

Kolmas koivumme on tietenkin vaivaiskoivu.

Tunturikoivu on hieskoivun alalaji. 

 Tunturikoivuja Saanalla