Savottakämpän tunnelmaa Ylläs-Pallastunturin kansallispuiston kupeessa Tiurajärvellä

Siellä missä Lapin tukkijätkät ovat ennen levänneet työpäivänsä päätteeksi, ovat vuodesta 1976 lähtien majoittuneet retkeilijät.

Tiurahovista tekee aidon savottakämpän edelleen sen huonejärjestys. Vankassa punamullalla maalatussa hirsitalossa on kaksi isoa majoitustupaa ja yksi pienempi huone, joissa on seinillä kahdessa kerroksessa makuulavitsat. Lavitsoilla on jokaiselle yösijansa varanneelle patja, tyyny ja huopa.

Keskellä taloa on sen sydän eli keittiö, jonka uusituilla laitteilla ja välineillä emännät valmistavat runsaat ja ravitsevat ateriat ja kattavat ne suureen noutopöytään. Ruokapöydät sijaitsevat isoissa tuvissa.

Perinteinen puilla lämpiävä sauna Tiurajärven rannassa antaa lempeän tuimat löylyt ja uusinta uutta Tiurahovissa on piha-alueella sijaitseva lämmin wc-rakennus, jonka lavuaareihin tulee myös lämpimät vedet.  Vielä joitakin vuosia sitten Tiurahovissa oli käytössä puuceet, joiden ovien persoonallisia m/n – merkkejä käydään vieläkin ihailemassa. 

Tiurahovista on lyhyt matka Ylläksen alueen tuntureille, poluille, laduille ja rinteille.  Äkäslompolon kylään ajaa reilussa vartissa.  Pallakselle ja Leville on n. 45-60 minuutin matka. 

Tiurajärvellä voi kokea Lapin aidoimmillaan, hiljaisuuden ja rauhan, kuten savottamiehet aikoinaan metsätöistä palattuaan.